Svenska Shiborisällskapet är en grupp konstnärer och formgivare som arbetar, tolkar och inspireras av den japanska tekniken shibori.
Vad är Shibori?
Shibori är ursprungligen ett uråldrigt traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp med betydelser som vrida, pressa och dra åt. Idag används ordet även som ett samlande internationellt begrepp som betecknar såväl uttryck som teknik. Shibori inbegriper en mängd olika sätt att färga, mönstra och forma textila material eller att transformera dem i mer konceptuell bemärkelse.
Svenska Shiborisällskapet
Mellan 2002 och 2015 har Eva Lagnert, konstnär och lärare vid Konstfackskolan i Stockholm, hållit fristående vidareutbildningar och introducerat Shiboritekniken. Ur dessa kurser bildades 2009 Svenska Shiborisällskapet med syfte att verka för att Shibori i Sverige ska utvecklas som konstform och hålla en hög konstnärlig nivå. Sällskapet samlar idag ett femtital konstnärer och formgivare och har sedan starten arrangerat ett stort antal utställningar både inom landet och utomlands.
Teknikbeskrivning
Shibori är en reservageteknik och innebär att man blockerar en yta av tyget innan det färgas. Blockeringen kan vara träklossar, vikningar, sömmar och knutna trådar. Det är i själva färgningsprocessen det händer. Färgernas mjuka böljande övergångar och inneboende ljuskraft ger tyget liv. Shiborins uttryck känns både repetitivt och slumpartat levande. Här finns med ett element av något oväntat som lockar oss både i process och i uttryck.
Hur vi arbetar med Shibori
Vi undersöker, inspireras av och vidareutvecklar shiboritekniken. Vi bearbetar våra tyger. Vi viker ihop det, skrynklar det, syr i det, flätar, vrider och drar ihop det. Vi arbetar med tyget för att ta tillvara materialets speciella uttryck och kombinerar med andra tekniker t.ex. broderi, plissering och textiltryck. Det tvådimensionella övergår lätt till tredimensionell form.